روش لایه نشانی و آبکاری PVD
با توجه به حالت مواد اولیه (جامد، مایع، گاز) مورد استفاده در لایه نشانی یا آبکاری روش های مختلفی برای ایجاد پوشش های سخت و مقاوم وجود دارد. در برخی از موارد مانند روش سل-ژل، مواد اولیه به صورت مایع هستند و در روش دیگری مانند اسپری پلاسمایی و HVOF مواد اولیه به صورت جامد و یا نیمه جامد هسند و در نهایت در روش های CVD و PVD مواد اولیه مورد استفاده در مراحل لایه نشانی حالت گازی دارند. گستره کاربرد های لایه نشانی برای روش PVD بسیار وسیع است. از پوشش بر قطعات پلاستیکی در دمای 50 درجه سانتی گراد گرفته تا پوشش های سرامیکی و کاربید فلزی که حدودن در دمای 500 درجه سانتی گراداعمال میشود.
آنچه در این مقاله میخوانید
PVD یا لایه نشانی در خلا
عبارت پی وی دی به مجموعهای از فرایند های فیزیکی اطلاق میشود که با استفاده از فاز بخار برای پوشش بکار برده میشود، در این فرایند رشد لایه به وسیله فرایند تبخیری یا کندوپاش به همراه اتم های تهیج شده و مولکول ها و یون ها که در پلاسما تولید شده است شکل می گیرد، اتفاق میافتد. هدف از این فرایند ایجاد لایه نازک متشکل از فلزات اولیه، آلیاژها، نیتریدها، اکسید ها، کاربیدها، بورایدها، سولفیدها، سیلیکادها، فلورایدها و یا ترکیبی از آن ها میباشد. در سوب گذاری به روش فیزیکی یا PVD پوشش ها روی سطوح جامد از طریق چگالش عنصر ها و ترکیب ها از فاز گازی تولید میشوند. تبخیر در شرایط خلا عمومی ترین روش تهیه لایه های بسیار خالص و تحت شرایط نسبتا کنترل شده است.
مقاومت آبکاری PVD چه قدر است؟
اگر از آن دسته افرادی هستید که به ماندگاری لوازم خود اهمیت می دهید و دوست دارید که لوازم خریداری شده از لحاظ کیفیت ساختار خوبی داشته باشند و با گذشت زمان تغییر حالت نداشته باشند، بدون شک استفاده لوازم و وسایلی که به روش PVD لایه نشانی شده اند یک انتخاب بسیار عالی است. این نکته را هم بدانید که لایه نشانی پی وی دی برای افزایش مقاومت قطعات صنعتی نیز کاربرد بسیار زیادی دارد برای پی بردن به کیفیت آبکاری در خلا PVD پیشنهاد می کنیم، ویدئو مربوط به تست کیفیت دستگیره کابینت ساخته شده از آلیاژ زاماک و آبکاری پی وی دی را مشاهده کنید.
پوشش پی وی دی (PVD) چیست و چه مزایایی دارد؟
پوشش پیویدی بهطور معمول بر طول عمر محصول اثری مستقیم دارد و ماندگاری آن را نسبت به محصولاتی که فینیشینگ آنها با روش سنتی صورت میپذیرد بالاتر میبرد. پیویدی، مقاومت محصول را در برابر ضربه، سایش و خوردگی ضمانت میکند و زیبایی و مانایی آن شیء را تا سالهای سال حفظ میکند.
اگر به دنبال دوام و ظرافت محصول هستید؛ پوشش پیویدی (PVD) را بهتر بشناسید…
وقتی از معماری و بهخصوص معماری و دیزاین داخلی یک خانه حرف میزنیم، محصولاتِ با پوشش پیویدی بهعنوان انتخابی محبوب میان صاحبان خانه، معماران و طراحان مطرح میشوند. دستگیرهی درب، دستگیرهی کابینت، کمد، کشو و حتا قفل، لولا و لوازم و یراقآلات جانبی نصب آنها در یک خانه وقتی از کیفیت و دوام بهتری برخوردارند که به پوشش پیویدی مجهز باشند.
در این نوشتار تلاش کردهایم تا مزیتهای پوشش پیویدی (PVD) را مورد بررسی قرار دهیم و ارزشهای پیدا و پنهان این فناوری قابل توجه را با شما به اشتراک بگذاریم.
پیویدی (PVD) مخففشدهی عبارتِ Physical Vapor Deposition یا پوششدهی فیزیکی بخار است؛ روشی برای پوششدهیِ (Coating) فلزات و نیترید فلزات که در ایران با نام آبکاری در خلأ شناخته میشود.
تکنیک و فرآیندی تخصصی برای پوششدهی اشیاء که شامل لایههای نازک آلیاژهای فلزی نظیر تیتانیوم، زیرکانیوم و یا کروم بر روی سطوح مختلفی از جمله اکسسوری و محصولات فلزی بهخصوص اجسام مورد استفاده در معماری مانند دستگیره درب، قفل، لولا و یراقآلات و سایر لوازم جانبی است. پیویدی، پوششی بسیار نازک اما در عین حال فوقالعاده قوی و سختتر از لایهی پایهای و اصلی محصول است. پیویدی باعث افزایش دوام و مقاومت محصول در برابر سایش و خوردگی و نیز کیفیتِ زیباییشناسی فلز میشود و آن را برای کاربردهای معماری در پروژههای مسکونی، اداری و تجاری ایدهآلتر میکند.
مزایای بهکارگیری از پوششهای پیویدی (PVD) در ساخت دستگیره درب، دستگیرههای پنجره، اتصالات مبلمان و یراقآلات مختلف فلزی مورد استفاده در معماری را میتوان اینگونه برشمرد:
دوام بینظیر:
لایهی پیویدی بهقدری نیرومند و پایدار است که دستگیره و هر محصول فلزی مورد نظر دیگر را در برابر خراشها، ساییدگیها، ضربهها و آسیبهای احتمالی مقاوم میکند و این اطمینان را به کاربر میدهد که محصول مورد استفادهاش تا سالها زیبایی اصلی خود را حفظ میکند؛ این به معنای افزایش کیفیت محصولات و طول عمر طولانیتر است.
مقاومت در برابر آب و هوا، فرسایش و خوردگی:
پوشش پیویدی در برابر خوردگی و فرسایش بسیار مقاوم است و باعث میشود تا محصول برای نصب در محیطهای مختلف حتا مناطقی با آبوهوای شرجی و ساحلی با اشعهی ماوراء بنفش و هوای شور هم مناسب باشد. بنابراین میتوان گفت که یک دستگیرهی درب با پوشش پیویدی (PVD) انتخاب مناسبی برای درهای تعبیهشده در فضاهای بیرونی، درهای باغ و یا درب حمام نیز مناسب است.
تعمیر و نگهداری آسان:
فینیشینگ با پوشش پیویدی (PVD) از محصول در برابر تأثیرات محیطی محافظت میکند و اگرچه هیچ محصولی کاملن بدون تعمیر و نگهداری نیست، اما این پوشش باعث میشود تا محصول شما نیاز به نگهداری کمتر و به تبع آن، عمر طولانیتری داشته باشد.
فرآیند پوششدهی پیویدی (PVD) پایدار و سازگار با محیطزیست است:
پوششدهی پیویدی (PVD) علاوه بر کیفیت دوام محصول نهایی، یکی از فرآیندهای پوشش جایگزین سازگار با محیطزیست است. در این عملیات نهتنها هیچ زبالهای تولید نمیشود بلکه هیچگونه گاز مضر یا مواد شیمیایی آسیبرسان دیگری آزاد نمیشود. این فرآیند بر مقدار بازیافت مواد پایهاستیل ضد زنگ نیز تأثیر نمیگذارد.
کاربرد فناوری آبکاری PVD در صنعت یراق آلات کابینت
روش آبکاری پی وی دی به دلیل دارای بودن کیفیت بسیار بالاو مقاومت در برابر ضربه، ظرافت بالا، عدم آسیب رسانی به محیط زیست در صنعت یراق آلات کابینت و شیرآلات آشپزخانه کاربرد بسیاری دارد. از این فناوری در پوشش دهی و آبکاری دستگیره کابینت، ظروف آشپزخانه استفاده بسیاری میشود. روش لایه نشانی پی وی دی PVD به سبب این که بر خلاف روش های مرسوم آبکاری، لایه بسیار نازکی در حد نانو به روی قطعه مورد نظر اعمال میکند در آبکاری قطعات ظریف زیور آلات و اکسسوری ها که طرح و نقش های زیادی دارند بسیار کاربردی تر نیز است.
رنگ های نهایی آبکاری پی وی دی
داشتن رنگ عالی و تنوع رنگی بسیار یکی از مزیت های مهم روش های آبکاری محسوب میشود. در آبکاری پی وی دی نیز در مورد رنگ های نهایی هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد، چرا که ترکیب عناصر و ترکیب های مختلف تن رنگی بسیار متنوعی را روی قطعه های مورد نظر میتوان اعمال و اجرا کرد. از این رو روش آبکاری PVD یکی از محبوب ترین روش های آبکاری است. رنگ های متنوع دستگیره درب، یراق آلات، اکسسوری ها، همهگی با آبکاری پی وی دی ممکن است.
دنیای رنگی پوششهای پیویدی (PVD) دستگیره
تکنیک پوششدهی پیویدی (PVD) یا همان آبکاری در خلأ مدتهاست که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در روشهای سنتی، بهطور معمول رنگهای بسیار محدودی برای پوششدهی محصول نهایی وجود داشت اما در سالهای اخیر پوششهای پیویدی (PVD) رنگی بینظیری وارد قلمروی معماری و طراحی داخلی شده است که محبوبیت این روش آبکاری را چندبرابر کرده است. حالا دیگر معماران و طراحان با طیف گستردهتری از امکانات زیباییشناختی روبهرو هستند و میتوانند رنگهای متنوعی را در میان محصولات با پوشش پیویدی کشف کنند و به کار بگیرند…
دستگیرههای مدرن و کلاسیک برند هایی مثل دیاکو و یا برنزاستیل با چنین مزیت مهم و اثرگذاری تولید میشوند؛ یکی از مهمترین دلایل گارانتی مادامالعمر محصولات، استفاده از پوششهای پیویدی (PVD) و باور به کیفیت بیرقیب دستگیرههای خلقشده است.